Határtalanul! program

2019. 03.27.-03.29-ig a Nógrádsápi Fekete István Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói az elnyert Határtalanul pályázat megvalósításaként indultak útnak 20 diákkal és két kísérő pedagógussal.

A kirándulás Szlovákia területének Vág- völgyét célozta meg. a tervezettek mentén az összes programelem teljesítésével valósult meg.

A szerda reggeli indulás után Ipolyságnál léptük át a határt. Első megállónk Deákiban volt, ahol a Nagyboldogasszony – templom megtekintése történt rendkívül érdekes, a gyerekek figyelmét is lekötő szakvezetés keretében. Megismerhettük a templom régi korokra visszanyúló történetét, az átalakításokat, megtekintettük a templomtorony zártabb részeit miközben példamutatást kaptunk magyarságunk fontosságáról is.

Innen utunkat Galántára folytattuk, ahol utunk a Kodály Zoltán életéhez kapcsolódó emlékhelyhez vezetett, láttuk a kertben található, rekonstruálás alatt lévő Eszterházy kastélyt, valamint szintén szakvezetés keretein belül a Galántai Honismereti Múzeumot. A múzeum tárlatai változatos témákat öleltek fel. Bepillantást nyerhettünk a térség 1800-as és 1900-as éveinek örökségébe, öltözetébe használati tárgyain keresztül. Megfigyelhettük a régi patikák felépítését, működését, érdekes gyógynövényeit, valamint láthattuk a vízimalmok mesevilágát is. A délután folyamán Nagyszombaton tettünk sétát, megtekintve nevezetességeit idegenvezetőnk tolmácsolásában-kiemelve egyházi történelmi szerepét, valamint az egyetemek alapításának első jeles épületét, mely a mai Eötvös Lóránd Tudományegyetem alapja volt.

Az első nap végén érkeztünk meg az Óturához tartozó Javorinka szálláshelyre, melyen mindkét éjszakát töltöttük. A reggeli, a hideg ebédcsomag, valamint a meleg vacsora elfogyasztása szintén a szálláshelyhez kapcsolódott. A gyerekek először találkozhattak egy nevezetes szlovák étellel, a knédlivel szállásadóink jóvoltából.

A második napot Trencséntornyosban kezdtük, ahol a szabadságharc emlékművét koszorúztuk meg, valamint megemlékeztünk az elesettekről. Ezek után hosszabb időt töltöttünk Trencsén megismerésével a római kortól kezdve napjainkig. Idegenvezetőnk magas szaktudással mutatta be a gyönyörű várost, melynek legmagasabb pontján lévő kiemelkedő szépségű várátés annak állandó és ideiglenes kiállításait is megtekinthettük. A vár tornyára felmerészkedők csodaszép panorámát kaptak cserébe. Az utunkat a hideg ebédcsomag tartalmának elfogyasztása után Csejtére vettük, ahol több órás túra keretében megnéztük a híres Csejte várának romjait. A várromhoz kapcsolódó legendák, Báthori Erzsébet grófnő élete megmozgatta a diákok fantáziáját. A vár mellől fantasztikus rálátással csodálhattuk meg az alant fekvő tájat, települést.

A túra után ismét szálláshelyünkre mentünk, ahol újra meleg vacsora fogadott minket. Az este a továbbiakban közös játékokkal telt.

A kirándulás utolsó napját A Deáki Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola felkeresésével kezdtük, ahol megismerkedtünk egy határon túli iskola mindennapi életével, lelkes tanáraival, lehetőségeikkel, problémáikkal. Örömmel teremtettünk egymással kapcsolatot, ez úton is köszönetet mondunk a szívélyes fogadtatásért! Bízunk benne, hogy ismeretségünknek lesz folytatása a jövőben is.

Az iskolai élet megtekintése után Pozsony felé folytattuk utunkat. A Dévényi vár mellett megcsodáltuk a folyók összefolyását, meghallgattuk történelmi vonatkozásait, majd pozsonyi sétánk következett. A belvárosi szakvezetés bemutatta a város nevezetességeit, kitért magyar vonatkozásaira, megtekintettük a város látképét meghatározó Várat is. A diákok örömmel vették tudomásul a lehetőséget, hogy ajándékot szerezhetnek be az otthon maradottak számára.

A délutáni hazaindulás után még útközben megálltunk a Bősnél kialakított erőműnél, mely mindenkit meglepett ominózus méreteivel.

A hosszú út után- a megnövekedett budapesti forgalom miatt -késő este érkeztünk meg iskolánkhoz, ahol a gyerekeket már nagyon várták haza szüleik.

Nagyon nagy és jó lehetőséget kaptunk a pályázat által arra, hogy a diákok olyan távolabb eső helyekre is eljuthassanak, illetve az idegenvezető segítségével olyan információkat is megkaphassanak, amire esetleg csak később, talán felnőtt korukban nyílna lehetőségük. A kirándulás gyermeknek, felnőttnek egyaránt nagy élményt jelentett.

Fotók a Galériában megtalálhatóak.