Pályaválasztási nap 2018.03.10.

Pályaválasztási nap Nógrádsápon

Szombaton, az áthelyezett munkanapon a Nógrádsápi Fekete István Általános Iskola pályaválasztási napot szervezett. Mintegy tizennégy szakmával, hivatással ismerkedhettek meg a diákok. Az előadások és a bemutatók egymással párhuzamosan zajlottak.

A gyerekek megismerhették a védőnői hálózatot, amely valódi hungaricum. Majd a rendőrség feladataiba is bepillanthattak, de a készenléti rendőrség is jelen volt. A mentők munkáját itt is nagy tisztelet övezte, a mentőautó roppant népszerű volt. A katasztrófavédelem is felvonult, a gyerekek beülhettek a tűzoltókocsiba, birkózhattak a locsolótömlővel.

A mesterségek is népszerűek voltak: kosárfonás, fafaragás, virágkötészet. Dolgoztak a kis kezek, követték a felnőttek mozdulatait. A diákok megtanulták a felelős kutyatartás alapszabályait, a tenyésztés lehetőségeit, és valódi kutyakozmetika-bemutató is volt. Láthatták a hobbiállat tartásának eszközeit, papagájok és pintyek hangos bemutatójával kísérve.

Virtuális kirándulást tehettek az erdőben, és egy erdész segítségével megismerkedhettek az erdő- és vadgazdálkodással. Népszerű volt az informatikus terem is. Kiderült, hogy egy informatikus munkája nemcsak egy monitor előtt zajlik, hanem sokrétű tevékenység.

A hivatások napján az előadók mindegyike nemcsak saját szakmáját mutatta be, hanem hivatástudatáról is tanúbizonyságot tett. Mindannyian szeretettel, ingyen jöttek, szabadidejüket áldozva.

Vendégeink voltak:

Rétsági Rendőrkapitányság,

Berceli Tűzoltóság,

Pető Attila  mentős és kollégája (Bercel),

Varga Zoltán – erdész,

Baráth István-fafaragó és kutyás szakember,

Fehér Dávid- papagájtenyésztő,

Harczi Róbert – programozó,

Kovács Ilona – védőnő,

Mészáros László – szülő (hivatástudat)

Terman Réka -kutyakozmetikus,

Lippai Sándor- készenlétis,

Hámori Csabáné- virágkötő,

Terman Beáta- kosárfonás

Köszönjük a szülőknek a süteményeket és az  üdítőket, valamint

köszönetet mondunk a  Nógrádsápi Szlovák Önkormányzatnak és

az Alsópetényi Szlovák Önkormányzatnak, támogatásukért.